2013.03.08.Hol a sötét anyag?

DR. CSATH MAGDOLNA hozzájárulásal megosztom Veletek!
tanszékvezető egyetemi tanár Férjének írása
......
Az elméleti fizikusok szükségszerűnek tartják a sötét anyag (és a sötét energia) létezését, mert máshogy nem tudják megmagyarázni a világmindenség egyes jelenségeit. Ugyanakkor a sötét anyag megtalálásának egyik legutóbbi kísérlete is eredménytelenül zárult: a sötét anyag nincs ott, ahol a tudósok szerint lennie kellene. Hol van tehát?

Azt hiszem, megtaláltam a megoldást. Legelőször is tisztáznunk kellene, hogy ez a fajta anyag miért sötét. A sötétségről az embernek először a butaság jut eszébe („Sötét vagy, kisfiam, nem tudod, mennyi az egy meg egy” - mondja a tanító bácsi). Van a szónak azonban egy másik jelentése is, amely leginkább a „gonosz” szóhoz áll közel. Ne kerteljünk tovább, a sötét anyag az emberiség egy részének a fejében tanyázik. Az olyanok fejében, akikben az önzés annyira túlteng, hogy mindent, mindenáron meg akarnak maguknak szerezni, és nem érdeklik őket a következmények. Hogy mások szenvedése, vagy éppen a halála az ára az ő gazdagodásuknak? Hogy a jelenlegi gazdasági rendszer, amely úgy épül fel, hogy az ő érdekeiket szolgálja, a katasztrófa felé rohan? Mindez nem számít. Csak most, mielőbb, minél többet. Mindegy, milyen eszközökkel, a csalás, a korrupció és a hatalommal való visszaélés egyaránt eredményes lehet.

Az ember elgondolkozik azon, hogy a bankárok fejében miféle sötét anyag van: talán buták, és nem tudják, hogy csalnak-lopnak-hazudnak? Ha ez lenne a helyzet, még megbocsájthatónak lehetne minősíteni a „tévedéseiket”. Akkor talán lenne remény arra, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy mi lenne egy bank igazi feladata a gazdaságban, ahelyett, hogy pénzügyi manipulációkkal a társadalom többi részét lopja meg.

Sajnos, valószínűleg hiba feltételezni, hogy a sötét anyag természete ilyen. A társadalom önző krémje nagyon is jól tudja, hogy ténykedése erkölcstelen. Nem érdekli azonban az emberek tragédiája, csak a megszerezhető vagyon, és ha lehet, még ma akarja ezt. A megdöbbentő csak az, hogy állítólag a politikusokat azért választották a polgárok, hogy az ő érdekeiket képviseljék. És vajon ezt teszik-e? Láthatóan nem. A devizahitelesek ügyében egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a bankok csaltak. Mit tesznek a politikusok erre egy „jogállamban”? Minden igyekezetükkel elkenik a dolgokat, a „közszolgálati média” mellébeszél, az igazságszolgáltatás reménytelen, az emberek kilakoltatása pedig tovább folyik. Annak ellenére, hogy komolyan szóba került a bankok eljárásának csalárd volta, a parlament a moratórium meghosszabbítását még csak nem is tűzi napirendjére, az előzetes ígéretek ellenére sem, és ez egyik pártnak sem fáj. Vajon mit kaptak ezért?

Persze ez ugyanaz, mint a bankok által okozott pénzügyi válság utáni bankmentés – a mi pénzünkből. Ez az ügy kicsiben ugyanazt mutatja: vannak, akiknek mindent szabad, és ebben a politikusaink teljes mellszélességgel támogatják őket. És ez így van most, és így lesz jövőre is, meg azután is, hacsak a társadalom nagyobbik része nem találja meg a módját annak, hogy korlátozza azokat, akiknek a fejében túlteng a sötét anyag.

Békefi József informatikus, matematikus.