2013.05.07.Aki keres az talál, de aki devizát keres az madár !

A bankok az alkalmazott "uzsorás" deviza konstrukció keretében a deviza kockázatokat az ügyfeleik szerződéseiben, nyilvántartásba vétellel állították elő. A bankok számára az alacsonyabb kamatozású pénzügyi terméket annak árazásával és a nyilvántartásán keresztül valósították meg, hiszen a valós deviza források alkalmazása a bankok számára is valós devizakockázatot állít elő, ez a korlátlan banki kockázatvállalás életképtelen és veszélyes is lenne, hiszen a fedezeti oldalon lévő ingatlanfedezetek értéke erősen korlátozott... tehát a valós frank forrást, ahol az árfolyamkockázat viselése a bank számára bekövetkezhet, kerülnie kötelező !

Amit eltagadnak előlünk többek között az, hogy az ügyletben származtatott eszközön keresztül a kockázatoknak az átruházásával valósították meg a prudens bankok a termék értékesítését ! A kockázatok előállítása, tehát csak névlegesen valósul meg !

Ilyen ügylet sajnálatosan, de létezik... de nem így. Itt a mi édes hazánkban a pénzügyi szektor törvényileg szabályozatlan és hatóságilag felügyeletlen környezetben tevékenykedhetett, sikeresen a korlátlan kockázatvállalású termékkel, gyakorlatilag meguzsorázta a magyar lakosság jelentős részét...

A lakosság jogi és pénzügyi ismereteinek a hiányossága érthető, míg ennek a kihasználása egy jogállamban büntetendő !

A származtatott pénzügyi eszköz árazásának a felügyeleti ellenőrzése, törvényi szabályozása elmaradt, gondoljunk bele abba a deviza nyilvántartás során, hogy mi a "sok" és mi a "reális" kamat mérték, mert ezt nem szabályozza semmi... mondhatjuk, hogy ez a felek általi szerződéskötési szabadság vagy megállapodás része, de ez a vélemény sántít.

Hazánkban a megtévedt pénzügyi szektor ilyen módon, láthatóan csak hazánkban tévedt meg ... 2008-tól a forint látványos és drasztikus gyengülése csak adott devizákkal szemben következett be.

A nyilvántartás nyilvántarthatósága a bankok szerint korlátlanul megvalósulhat, ahol a fedezetlenség sem akadály, ott bizony el lehet kezdeni kedves károsultak gyanakodni, hogy az árfolyam változás kedvezőtlen hatásait különböző pénzügyi konstrukciókon (swap, FX-swap) vagy ügyleteken keresztül a bankok kivédték !

Az egész átverés ténye mögött fel kell ismerni a cinkosságot és/vagy a vezető (celeb) pénzügyi szereplők teljes alkalmatlanságát is ...

A kockázatkezelés fontosságát és nélkülözhetetlenségét, ahogy a kockázatvállalási kedv és képesség elengedhetetlen szerződéskori meghatározását a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet elnökségén kívül "egyetlenegy" személy vagy szervezet nem hiányolta...vagy nem a megfelelő módon tette, de lehetséges az is, hogy csendben terjesztette vagy hirdette a véleményét, ha volt neki.

Nekünk "nem" szabad már megengedőnek lennünk, itt a törvényi szabályozatlanságának a legnagyobb vesztesei lettünk..., és nemzetérdekből, pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében "becsapott" lakosság feláldozása államtitkáraink szerint megengedhető !

A csaló bankok és az állam tehát összenőtt ?

Hamarosan újabb tényeket és olyan lehetőségeket osztunk meg veletek a megnyugtató végső megoldás érdekében, melynek sikeréhez a támogatásotok, fizikai jelenlétetek nélkülözhetetlen lesz !

Tisztelettel :
Falus Zsolt Ferenc
B.É.C.S.