2013.09.30.Csányi Sándor vádalkut kötött?

Tájékoztató jellegű rendőrségi beszélgetésen vett részt Csányi Sándor a horvát kormány és a Mol Nyrt. közötti tárgyalások első fordulója után szerdán Zágrábban – írja a Jutarnji List című horvát újság. Csányi Sándort, a cég igazgatótanácsának alelnökét a lap értesülései szerint egy piaci manipulációs ügyben hallgatták meg, a gyanú szerint a Mol 2010 végén és 2011 elején manipuláció segítségével vásárolta meg az INA részvényeinek 1,6 százalékát a cseh J&T Banktól.

A lap szerint Csányi Sándor két órát volt a rendőrségen, távozóban nem nyilatkozott. A rendőrség sem adott információt a meghallgatással kapcsolatban arra hivatkozva, hogy a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) vizsgálatáról van szó.

Csányi Sándor meghallgatása után nemsokkal a nemzetközi elfogatóparancs kiadásának hírétől zenget a média.

A zágrábi megyei bíróság pénteken rendelt el vizsgálati őrizetbe vételt Hernádi Zsolt ellen, ami az első lépés ahhoz, hogy európai elfogatóparancsot adjanak ki ellene.

A bíróság honlapján közzétett közlemény szerint a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára rendelték el az őrizetbe vételt, szökés veszélye miatt.

A közlemény szerint az USKOK kétszer kérte Hernádi Zsolt meghallgatását a magyar hatóságoktól, ennek nem tettek eleget, arra hivatkozva, hogy magyar nemzeti érdekekről van szó. Ezután kérték, hogy kézbesítsenek gyanúsítotti idézést Hernádinak horvátországi meghallgatásra, aminek állításuk szerint a magyar hatóságok szintén nem tettek eleget.

Hernádi Zsoltot azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában.

Nem kell ahhoz nyomozati anyagokat olvasni, hogy felmerüljön, az egymás után történő események,elég gyenge és silány médiában elhangzó magyarázatok felerősítsék a gyanút, Csányi Sándor két órás meghallgatása valójában vádalku lehetett?

Csak remélhetjük, hogy Hernádi Zsolt nem akarja elvinni egyedül a "balhét".

Grell Antal
B.É.CS.