2014.07.05.A pénzügyi termék ("devizahitel"), tulajdonságaiból fakadó "extra-nyereség"!

Rögzítsük: extraprofit=árfolyamkockázat=uzsora.

Sajnálatos az a felelőtlen és meggondolatlan nyilatkozatözön, mely ismét felütötte "fejét", mind a politikai, mind a "szakértői" kommunikációban. Egyre erőteljesebb az a gyanú, hogy Magyarországon nincs ember (az elkövetői réteget kivéve), akik értenék magát a devizában nyilvántarthatóság, az ügylet lényegét.

Mint azt már megszokhatták tőlem kedves olvasóim a közérthetőséget szem előtt tartva, felhívom figyelmüket azokra a tényekre, mely nem kívánatos szempont, hogy a lakosság értse, tudja.

Kezdjük mindjárt az elején: nem létezik olyan, a pénzügyi berkekben, hogy extraprofit. Ezt fogadjuk el, ezért is támadható, könnyen lejáratódhat az, aki magyarázat, kellő indoklás nélkül, csak úgy hasra-ütve bedobja ezt a köztudatba. Azért értelmezhetetlen kijelentés, mert nincs megállapítva az sem, hogy egy profitorientált vállalkozásnak mi számít, mennyi azaz összeg, ami nem "extrának" minősül. Erre több szót nem is érdemes vesztegetni, hiszen meddő vita lenne ezt megállapítani, akármilyen formában is.

De térjünk rá azokra az információkra, melyet úgy érzékelek, mára Magyarországon a bennfentesek jobban őriznek, mint valaha. A devizában való nyilvántarthatóságnak, egy jól beazonosítható pénzügyi befektetési termék adja a "gerincét". Az ügyfélnyilvántartások csak és kizárólagosan névleges követeléseket tartalmaznak. ("felírják" egy lajstromszámozott papírra, adott devizában). Ez az a bizonyos már sokat hallott devizatőke-nyilvántartás.

Itt azonnal meg kell jegyezni, az egyoldalúság fontosságát, hiszen az ügyfélnyilvántartások (az ingatlannal fedezett "hitelek") soha nem válhattak fedezetlenné, ezért KOCKÁZATKEZELÉS elengedhetetlen és nem utolsó sorban a mindenkori pénzügyi felügyeletnek ellenőrizni KÖTELEZŐ! (Ez ugyanaz az egyoldalúság, melyet egy műtét elvégzéséhez biztosít a páciens az orvosnak, bízva annak tudásában, szakértelmében). Hiszen ügyfélként nem mi fogjuk figyelni az árfolyamok mozgását, a pénzpiacok alakulását.

Ha a fent megfogalmazottakat megértettük, akkor rátérhetünk a devizában való nyílvártanhatóságból fakadó extraprofit=árfolyamnyereség=uzsora "feltérképezésére". Mi is rejlik a nemlétező fogalom, de mégis a dolog lényegét tekintve beazonosításra alkalmas szó, (extraprofit) mögött ebben az esetben.

Korábban már levezettem, hogy a követelések névlegesen előállított követelések, tehát adott devizában vezetett devizatöke-nyilvántartások. Tehát a konstrukcióban az árfolyamváltozás az HASZONELEM és kockázatmentes nyeresége a pénzintézeteknek. Közérthetően a forint gyengülése nyereséget állít elő. Mert a lakossági "devizahitel" konstrukciók is valójában forint elleni befektetési szerződések, az Önkormányzati "devizakötvény"- kibocsátásokhoz hasonlóan.

Itt háttér-információként megosztom Önökkel, hogy a Bankcsapda-csoport miután sikeresen beazonosította a valós pénzügyi terméket (2011), birtokunkba került az első valós adatokat tartalmazó devizatőke-nyilvántartás, már tudatosan kérve ezt az okiratot felügyeleti eljárás kereteit kihasználva, az akkor még létező PSZÁF riasztotta a pénzintézeteket, hogy ki ne merjék adni (saját szóhasználatuk szerint):"ezek megértették".

De térjünk vissza a napjainkat beárnyékoló tudattalanok megnyilvánulásaira. Miért is kellene a lakosságnak osztozni az "árfolyamkockázatok" miatt a pénzintézetekkel?(már korábban ezt kifejtettem) az árfolyamváltozás az puszta kockázatmentes haszoneleme a pénzintézeteknek)

Miért nem alkalmazza a kormány ugyanazt, mint az egyoldalúság esetében, (hiszen az egyoldalúságra sem mondta ki a Kúria, amit vélelmeznek) az árfolyamkockázatokkal kapcsolatban a törvényben rögzíthető tisztességtelenséget?

Összefoglalva: a devizában való nyilvántarthatóság az egy befektetési szerződés, melynek tulajdonságai magában hordozzák a befizetés nélküli tőkecsökkenést. (KOCKÁZATKEZELÉS) A névlegessége miatt az árfolyamváltozás (forint gyengülés) kockázatmentes nyeresége a pénzintézeteknek. Az egyoldalúsággal a pénzintézeteknek a gyors és hatékony, beavatkozást.biztosították az ügyfelek.

Remélem, még, ha elsőre nehezen emészthető is a fent megfogalmazottak, azért mindenkinek érthetővé vált, hogy lelepleződés után akarnak a lakosság és a pénzintézetek között megosztani egy olyan részét (árfolyamkockázat), mely csak és kizárólag extraprofit=árfolyamkockázat=uzsora "eleme" a "hitelkonstrukciónak".

Rögzítsük: extraprofit=árfolyamkockázat=uzsora

Grell Antal
B.É.CS.