2014.07.29.Az egy időben bekövetkező súlyos társadalmi réteg leszakadása, óriási rendszer és nemzetbiztonsági kockázatokat rejt önmagában.

Nem kívánok, most szakmai vagy éppen törvényi helyekre hivatkozni, hiszen ezt már korábban számtalanszor megtettem. Inkább kísérletet teszek a folyamatok megértésének láncolatára rávilágítani. (nem lesz egyszerű, de egyszerűbb, mint az gondolnák sokan)

Mára már teljes magabiztossággal kijelenthető, hogy nincs hiányossága a magyar törvények megléténél, hiszen megfelelően, szigorúan szabályozott, nem beszélve a tagállami státuszból fakadó jogharmonizációs törvények is megfelelően be lettek építve. Azok alkalmazásának megtagadása a jogfosztottság nyilvánvaló ténye.(a pénzpiacok szabályozásában óriási lyukak tátonganak, mely egy ismételt pénzügyi összeomlás veszélyét hordozza magában)

A lakosság problémája az Állam szerepéből, annak eladósításából, majd azt lakosság eladósításával való konszolidációjából fakad. Egyértelműsítve az államcsőd elkerülésének nyolcadik évfordulóját ünnepelhetnénk, ha sikerült volna megteremteni, valós gazdasági értékteremtést. De mivel, hogy ez nem sikerült, nincs gazdaság, ezért a devizában való nyilvántarthatóságot sem lehet, megszüntetni, felszámolni, legalábbis abban a formában, ahogy azt szeretné a Magyar Állam.

Az elgondolás, hogy a lehető leggyorsabban, elkerüljék az államcsődöt és kiküszöböljék a felelősség firtatását, a legapróbb részletekig kidolgozott intézkedéssorozatot kívánt. Igazság szerint egy burkolt adót (nevezzük állami konszolidációs adónak), mely évtizedeken, de, ha a szükség úgy kívánja, generációkon keresztül biztosította volna az állam stabilitását, megfizettetnek a lakossággal.

A terv ördögi és aljas mellékszálai is figyelemre méltók.

A sikeres végrehajtás érdekében, társadalmi csoportok elemzése, felmérése, pénzügyi, jogi-ismeretinek feltérképezése után (mely éveket vett igénybe) megtalálták a kiszemelt, feláldozható réteget, mely előreláthatólag minden tekintetben védtelennek számított. (mai szemmel láthatjuk, hogy nem sokat tévedtek) Arra mindenképpen odafigyeltek, hogy bizonyos célzott rétegeknek kínált "lehetőségeket" ajánljanak, hiszen, ha később bármilyen rendszerszintű hiba becsúszik, szükség van egy olyan rétegre is, akiket a megvezethetőséggel élve, rá lehet uszítani,a későbbiekben önmagukért kiállókra. (láthatjuk az eredményt, sikeresebb lett, mint gondolták volna)

Nem kell nagyon sokat töprengeni, hogy ezt a rétegződésre épülő ellentétet felfedezzük sok más esetben is. Idézzünk fel pillanatokat a múltból: rendvédelmiek kontra fiatalon nyugdíjasok propaganda, pedagógusok kontra döntse el a magyar társadalom, hogy meggyógyulni akar-e előbb propaganda, rezidensek kontra régen a szakmában lévő orvosok bérfeszültség propaganda, rokkantnyugdíjasok kontra csaló, munkakerülő bandapropaganda, stb. Lehetne sorolni napokig a jogfosztottság kiküszöbölésére tett média segítségével elhallgattatott állami szokásjoggá vált intézkedési rendszert.

A felelőtlen, puszta nyereségvágy és mérhetetlen kapzsiság vezetett oda, ahol most tartunk, de nem a lakosság herdálta el a nemzeti vagyont az élhető Magyarország státuszát. A devizában való nyilvántarthatósággal elvetették a sulykot és előállítottak egy akkora ügyfélcsoportot, mely kezelhetetlen következményekkel fog járni, ha büntetőjogi felelősség megállapítása nélkül akarják megoldani.

Az egy időben bekövetkező súlyos társadalmi réteg leszakadása, óriási rendszer és nemzetbiztonsági kockázatokat rejt önmagában, melyhez képest a jégsapkák egy időben való elolvadása "langyos" hullámverés lenne.

Bármennyire is kapkodva próbálja,i a Magyar Állam a büntetőjogi felelősségének "való" elkendőzését, mára már megkésett. A leendő intézkedéseik 2009-2010-ben kivitelezhető lett volna. Túl nagy árat fizettettek meg a lakossággal, rengeteg az áldozat és a földönfutóvá vált család, ezért valakiknek felelnie kell.

A lakosság kártalanítása elkerülhetetlen tény. Ebben a folyamatban mindazokat be kell vonni, akik az állami fedezetben bízva jól megéltek a lakosság pénzügyi és jogi ismereteinek hiányából. A kártalanítás összege óvatos becslések szerint is, már a háromezer milliárdot eléri. Közeledik egy újabb választás, mely megint nem a lakosságról, hanem a pártpolitikai kampány és ellen-kampányról fog szólni.

Miközben az áldozatok száma napról-napra növekszik.

Grell Antal
B.É.CS.