2014,09.12.Mi a szösz volt, az ún. intervenciós sáv és ki járt jól ennek az eltörlésével ?

"Emlékezzünk vissza, hogy Veres János és Simor András Magyarország hitelkérelméről szóló levelében 2008 végén jelezte az EU illetékes biztosa részére, hogy az intervenciós sáv eltörlése "miatt" a forint, spekulációs támadások célpontjává vált !"
Mi a szösz volt, az ún. intervenciós sáv és ki járt jól ennek az eltörlésével ?

Az intervenciós sáv nem könnyű fogalom és a "fogyasztónak" nehéz is önállóan megérteni, hiszen Mi tudjuk jól, hogy az érdekvédő közgazdászoknak is problémát okoz, okozott. A forint euróhoz való rögzítése a forint árfolyama számára azt jelentette, hogy az euró keresztárfolyamai révén a forint árfolyamára is kedvező hatást tudott gyakorolni.

Az intervenciós sávot, azaz a forint árfolyamát a "jegybank" védi.... ha nincs intervenciós sáv nem védi és ha nem érdeke, szintén nem védi.

A face "nagytudású" billentyűharcosai fel sem tudják mérni, hogy milyen csekély ismerettel rendelkeznek deviza ügyben. Sajnos fárasztó, de érdemes minden egyes alkalommal vitába szállni....

Emlékezzünk vissza, hogy Veres János és Simor András Magyarország hitelkérelméről szóló levelében 2008 végén jelezte az EU illetékes biztosa részére, hogy az intervenciós sáv eltörlése "miatt" a forint, spekulációs támadások célpontjává vált !

A vicc az, hogy a forint árfolyam romlás ettől az időponttól - EU/IMF hitelfelvétellel - kezdődött és a forint adott devizákkal szemben szépen leértékelődött....

....és Mi a Magyar Nemzeti Bankot éppen a világ "legszerencsésebb" spekuláns befektetői között tarthatjuk nyilván !

Falus Zsolt Ferenc