2017.01.02. Azért kíváncsi lennék, ha nincs világválság!

EZT KOMMENTELTÉK A HÍRTV OLDALÁN ... ÉS TÖBBEN EGYETÉRTETTEK EZZEL A VÉLEMÉNNYEL :

" - ... azért kíváncsi lennék, ha nincs világválság, ha máshogy alakul és 100 ft lenne a CHF, mennyire igyekeznének az államnak, vagy másnak adni a "hibás termék" miatti nyereségüket..."

... és akkor Mi játszunk el egy pillanatra azzal, hogy mi lett volna, ha erősödik a forint !

Simor András a jegybank elnökének (2007-2013) a nyilatkozatával kezdem, melyet a jegybanki mérlegadatok is alátámasztanak:
-A forint erősödése esetén veszteség, míg a forintgyengülés esetén nyereség keletkezik a jegybankban.

De nézzük mit jelent ez számokban is kifejezve, legyen egy pillanatra igaza a kommentelőnek, tehát ha ténylegesen 100 Ft lenne a svájci frank árfolyama, abban az esetben a jegybanknak frankonként 50-60 forint árfolyamvesztesége keletkezett volna, ugyanígy a japán jen esetében a forinterősödés hasonlóan veszteséget okozott volna... és azt, hogy svájci frank és japán jen volt a jegybankban, az bizonyítja, hogy a forintban kimutatott jegybanki mérlegadatok éves alakulása a forint ezekkel a devizákkal szemben bekövetkezett gyengülésének arányait mutatja ...

-Tehát nem kérdés és nem vita tárgya, hogyha a forint erősödik, akkor a jegybankban veszteség keletkezik ... és ez a körülmény, kulcsfontosságú .... mert, ebben a pillanatban a jegybank a forintárfolyamával szemben, azaz a forint erősödésével szemben ellenérdekelt intézményé vált !

Ha tehát amikor a forint erősödik a jegybank veszteségének a mértéke a forinterősödés mértékéhez igazodik, azaz már 30-40 Ft-os forinterősödés a jegybanknak ezermilliárdos ÁRFOLYAMVESZTESÉGET OKOZOTT VOLNA, ÉRTED EMBER ? ? ?... VESZTESÉGET ! ! !

A forinterősödés miatti veszteség kockázatát a jegybank nyilvánvalóan mérlegelte és mérlegelték mások is... pl. a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is....én pedig azt gondolom, hogy nem csak a veszteség kockázata, hanem a nyereség lehetősége is napirenden volt, nyereség pedig akkor keletkezik több ezermilliárdos nagyságrendben, ha a forint gyengül... és gyengült !

- De haladjunk gyorsan tovább ... a forinterősödés esetén keletkező ezermilliárdos veszteséget a csődhelyzetben lévő, EU/IMF hitelfelvevő Magyar Állam, ugyan honnan teremtett volna elő ezermilliárdokat a jegybanki árfolyamveszteség kompenzálására ? ? ? ...mert ugye tudjuk, hogy a jegybanki veszteséget a központi költségvetésnek kell megfizetnie !

Veszélyesebb a helyzet ha belegondolunk, hogy éppen az EU/IMF források felhasználása eredményezte a jegybank forint árfolyamával szembeni jelentős függőségét és ez vajon miért nem aggasztotta sem az EU-t, sem az IMF-t ?

...de mivel nem volt forinterősödés, ez a helyzet nem következett be és én azt gondolom, hogy a forintgyengülés viszont éppen amiatt következett be, hogy a jegybank eladta a hátát idegen devizában és így keletkezett több ezer milliárdos árfolyamnyereség a jegybankban, ami egy tudatos visszaélés, ha úgy tetszik SPEKULÁCIÓ következménye !

A forint a válságkezelés eszközévé vált és ez a körülmény ami miatt jó eséllyel vér fog folyni az utcákon, mert ezt eltűrni nem lehet és nem is szabad !

Boldog Új Évet Kívánok !

Falus Zsolt Ferenc