2013.03.12.Beszéljük meg....

Kérdés : -A nemteljesítő ügyfeleknek a pénzügyi szolgáltató (uzsorás) felmondhatja a szerződést ?

Válasz : -A szerződést felmondhatja.

A szerződés melyet felmond a szolgáltató, aki az azonnali hatályú felmondásra egyoldalúan jogosult fél, tulajdonképpen a garantáltan nyomorba vagy tartós nélkülözésnek kitevő szerződéses viszonyt szünteti meg... a szerződés egy korlátlan (névleges) kockázattal rendelkező pénzügyi termék, ennek minden árfolyam mellett a fenntartása nem lehet az ügyfél érdeke. A névleges tőke összeg árfolyam kockázata a hitelezőnek az árfolyamnyeresége. A kedvezőbb kamat előállításának ez a módszere, nem minden árfolyam mellett fenntartható, egy árfolyamértéknél a deviza alapú pénzügyi eszköz kamat előnye elvész, ezért a konstrukciónak árfolyamfüggősége van. Meghatározó szempont az ügyfél jövedelem-törlesztő részlet és a fedezet-hitelösszeg mutató, melyre a prudens (felelős hitelező) pénzügyi szolgáltatónak ügyelnie kell.

Az összes hazai pénzügyi szolgáltató prudenciális ,magatartásra vonatkozó mulasztása nem véletlen, hiszen a névleges tőke nyilvántartása nem eredményez számára valós deviza kitettséget, viszont ügyfelei számára azt szerződéses viszonyban előállította, így az azokkal szembeni követelhetőséget megteremtette.

A hazai pénzügyi fogyasztóvédelem a pénzügyi szolgáltatók cinkosává vált, ez a PSZÁF kártérítési felelősségét alapozza meg.

folyt.köv....

Falus Zsolt Ferenc
B.É.C.S.