Magánokirat-hamisítás (276.§)

Elköveti, aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot használ. Hamis a magánokirat, ha eredetileg nem létezett és nem az azon kiállítóként feltüntetett személy állította ki.
Hamisított a magánokirat, ha a már létező magánokiraton jogosulatlanul tartalmi, formai változtatást végeztek, így az már nem a kiállítójának eredeti megnyilatkozását rögzíti.

Valótlan tartalmú, ha az abban feltüntetettek nem felelnek meg a valóságnak. Ebben az esetben tehát a kiállító akaratát, nyilatkozatát tartalmazza az okirat, ám ez „tévedésből” vagy a kiállító „szándéka” szerint valótlanságot tartalmaz.

Csak egyenes szándékkal követhető el, célzata a jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítása. A bűncselekmény a felhasználással befejezetté válik.

Ezt a Btk. §-t azért tartsuk Mi evidenciában, mert a pénzügyi szolgáltatók „tévedésből” vagy „szándékosan” de különböző tartalmú okiratokkal jog vagy kötelezettség létezését igyekeznek a maguk számára biztosítani.

Annak érdekében, hogy a valótlan tartalmú okirat ne válthasson ki joghatást feljelentést szükséges tenni, minden rendelkezésre álló bizonyítékot célszerű csatolni a feljelentéshez.

Üdv:Falus Zsolt