A több, mint 100 ezer magyar devizahiteles valóban adócsalást követett el?

2012-03-15 05:59:06

A több, mint 100 ezer magyar devizahiteles valóban adócsalást követett el?

 

A bankok számos alkalommal azt hangoztatták, hogy ők pedig devizát adtak az hitelt felvevőknek. Hát persze, mi másért hívnánk deviza hitelnek?!

 

Ez nem is lenne baj, csakhogy a devizával való játszadozásuk következtében elfeledkeztek arról, hogy a deviza adás/vételből származó tőke-nyereség az annak az ügyfélnek jár, akinél a deviza van,  még pedig, a deviza alapú adósoknak.

 

Ennek alapján, minden hónapban a deviza alapú adósoknak a tőke nyereség részét át kellett volna utalni, hogy forrás adót tudjanak utána fizetni. Csakhogy, ezt a bankok elfelejtették megtenni így több 100 ezer magyar állampolgárt adócsalásba hajszoltak.

 

Ha azonban, a fenti okfejtés igaz, mármint, hogy, amit kaptunk, az deviza akkor kérdéses az is, miért emelkedett a deviza hitelkamat már több mint 10% fölé?!

Mert, ha valóban igaz, hogy deviza, akkor a bankok miért nem adják vagy legalább miért nem írják jóvá, havonta a deviza tőke-nyereséget?!

 

És, ha valóban igaz, hogy deviza, akkor a deviza tőke-nyereséget miért terhelik a számlánkra?! (Önök, tudják követni?)

 

Mivel nem vagyok banki szakember, és a fenti felvetés eszembe sem jutott volna, ezért azt gondoltam, hogy a levelet, amit E-mailen kaptam, ugyan leközlöm, de egyelőre csak azért, mert kíváncsi vagyok azon szakemberek véleményére is, akik otthonosan mozognak a témában. A levelet Csizner Zoltán r. alezredesnek, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatójának küldték. Ezzel egyidejűleg „Brüsszel” is megkapta a szóban forgó levelet.

 

„Tisztelt Csizner Zoltán úr !


Az általam végzett kutató és elemző tevékenység eredményeképpen, már aggálytalan tartalmú tényközlő okiratokkal is rendelkezem arról, hogy a devizahitelezést folytató hazai bankok elzárták ügyfeleiket a deviza nyilvántartásukban bekövetkezett tőkekonverzió, illetve átmeneti nyilvántartási tőke csere során előállott csereügylet nyereség keletkezett. 

 

A konverziónak adó vonzata van az ügyfelek számára, erről szóló kioktatás is a bank által átadásra került. A bankok az előállott árfolyamváltozást kihasználva, az elemzőik a treasury csoport irányításával akiknek a feladata árfolyam és kamat menedzsment az ügyfelek fizetőképességének megtartása érdekében, a devizahiteleknél a szükséges tőke műveletek végrehajtásával nyereséget tudtak előállítani. De a csereügyleti tevékenységről ügyfeleiket nem tájékoztatták, erről szóló igazolásokat nem adták ki, ezért az adó megfizetése (jelenleg 16 %, de a konverzió időszakában 2008-as éveben tudomásom szerint 25 % -os volt), nem tud az ügyfelek részéről megvalósulni. 

A bankok a teljes nyereséget sajátjukként kezelik, az adó így nem kerül megfizetésre és az ügyfelek nyereségét is saját hasznukként tartják nyilván, ez adócsalás és sikkasztás. A bankok tetézik cselekedeteik súlyosságát azzal, hogy így ügyfeleikkel szemben valótlan „hamis” tartozást közölnek és követelésüket erre alapozzák. 

A társadalom széles rétegét érintő problémakörről van szó, a bankok nagyságrendileg előállható adózatlan nyeresége 1000 milliárdos nagyságrendben keletkezett. Bejelentést tettem továbbá a PSZÁF –nál, ahol már vizsgálatot indítottak és a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál is jeleztem.

Véleményem szerint Önöknek illetékességük és kötelességük a nyomozás elrendelése.

Kettőből, két banknál (UniCredit Bank, K&H Bank) okiratokkal igazolható módon bekövetkezett adócsalásról van szó nagyságrendileg 160-250 milliárd adó megfizetésének elkerülési szándékáról, valamint az érintett devizahitellel rendelkező réteggel szembeni jogosulatlan követelések megakadályozása elsődleges lenne.

 

Tisztelettel : Falus Zsolt 
Budapest, 2012. március 13. „

 

Emlékeztetőül: Magyarország kormányfője (Orbán Viktor), még az IMF-vel, illetve a Bankszövetséggel történt megegyezés elején azt mondta: idézem: „… jól gondolják meg, hogy még egyszer beleugranak-e ilyen kockázatos hitelkonstrukciókba, mert a kormánynak most sikerült megmentenie őket, de ezért "tengelyt akasztottunk a fél pénzügyi világgal, az összes magyar bankkal", és még egyszer aligha fog tudni ilyet megcsinálni.”

 

De valóban megmentették a deviza hitelt felvevő embereket?! Ön, hogy gondolja? Önnek is ez a véleménye?

A következő anyagomban beszámolok majd arról, hogy mit válaszolt az NNI igazgatója, Csiznár Zoltánnak. Beszámolót olvashatnak majd arról is, hogy mi a véleménye „Brüsszel”-nek a felvetés kapcsán