2013.04.16.Éhségsztrájkkal a devizahitelesekért

Fodor Sandor

- Miért vállalta az éhségsztrájkot?

- Nagyon gyors pillanatnyi elhatározás volt, a tegnapi üzenet volt ami arra késztetett, hogy éhségsztrájkba kezdjek. Spontán jelentettem be a demonstrációt.

- Mi volt az üzenet?

- Tegnap a Parlamentben Cséfalvay Zoltán parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár bejelentése (“a kormány az elmúlt években minden olyan pénzügyi lépést megtett, amit megtehetett a devizaadósok érdekében anélkül, hogy veszélyeztetné a pénzügyi stabilitást” – szerk) két üzenetet jelent számomra: az egyik, hogy jogalapja van annak, hogy az emberek az utcán vannak. Nem segítséget várnak a kormánytól, hanem ki akarják harcolni az igazat. Az államtitkár ez ügyben nem foglalt állást és ha valamit nem vitatnak, és nem kifogásolnak, az nyilvánvalóan jogos.

Tatár József az Otthonvédelmi Tanács szóvívője (b) Fodor Sándor sztrájkoló (k) Balog István a Koppány Csoport elnökhelyetteseTatár József az Otthonvédelmi Tanács szóvívője (b) Fodor Sándor sztrájkoló (k) Balog István a Koppány Csoport elnökhelyettese

A másik üzenet: a “pénzügyi összeomlás” veszélye. Senki nem kéri, hogy segítsenek a károsultakon. Mi azt kérjük, hogy a törvényes jogokat tartsák be. Színlelt és hamis termékek kerültek forgalomba – érdekes, hogy ezeket új szakkifejezéssel élve “hibás termékeknek” nevezik. Teljes fogalomzavar:  nagyon szépen lehet a fogalmat kerekíteni hibás termékre, de amiről itt szó van, az hamis, vagy színlelt termék, amely mögött színlelt deviza áll. Ezt pedig nem én találtam ki, hanem nemrégiben mondta ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

 

 

eleg volt

- Mára pontosan kiderült, hogy a devizahitelek mögött nem áll deviza. Több országot is érint ugyanez a probléma.

- Hallottam olyan környező országról, ahol az adósok kártalanítása megkezdődött. Ez a fajta hitel, amit körülbelül 2004 óta alkalmaznak, nem csak Magyarországon tett tönkre családokat. Nyilvánvaló, hogy spekulációs ügyek állnak a háttérben.

- Tudjuk, hogy családok adózott jövedelméből felhalmozott vagyonról van szó. Nagyon sokan házat, lakást vettek megtakarított pénzükből, amelyet devizahitelből egészítettek ki. Az autót luxusterméknek kiáltották ki. Mi a véleménye az autóhitelesekről?

- Ugyanúgy kiállunk az autósok mellett is. Hallottam tízéves lejáratú autóhitelekről is. Vajon milyen autó lehet, amit még tíz év után is törleszteni kell? A csalás ugyanaz a kategória. Ebben nincs különbség. A devizahitel károsultjai egyformán áldozatai a bankok hamis szerződésének. Az autó pedig ma már egyáltalán nem luxus.

A rendszerváltás után alig vártuk, hogy néhány százalékért nyugati mintára mi is lízingelhessünk autót. A nyugati szabadság azonban valahogy nem azt hozta, amit az emberek vártak.

- Nagyon sokan élnek a felvett devizahitelek miatt kilátástalan helyzetben. Ön szerint sikerül a figyelmet felhívni az ügy súlyos helyzetére?

- A jövő mindig rejtelem. Ha nem csinálunk semmit, annak van eredménye? Ha nem teszünk semmit, nem is fog történni semmi.

- Orvosi megfigyelésben részesül?  Figyelnek Önre?

- A Vöröskereszttel fel kell venni a kapcsolatot. A bejelentés még csak a rendőrség felé történt meg, de nem hagyunk ki semmit, nem hagyunk támadási felületet.

- Köszönjük a devizahitelesek nevében és jó egészséget kívánunk. Sok erőt és kitartást!

- Köszönöm, Önöknek is.

 

Címlapfotó: Fodor Sándor éhségsztrájk a devizahitelesekért Budapest, Hősök Tere 2013. április 16.

 

magyartudat.com