Módosítják a jegybanktörvényt - Megszólalt az MNB

Elolvasási kérelem ! Azaz olvasd el kérlek....

Akkor kérem azokat akik még nem és azokat akik már hajlandóak belátni, hogy a dolgok és történések bekövetkezése mögött egy jeles intézmény áll aki minden támogatást élvez, állami és nemzetközi imádatnak örvend !

A teljes jegybanki deviza tartalékot és az egyéb céltartalékot érintő műveleteket azok felhasználását stb... TITKOS -nak minősítették az ÚJ JEGYBANKTÖRVÉNYBEN 2013-tól !

Jövőre tényközléseket már nem tudunk majd tenni arra vonatkozólag, hogy kire és mire költötte a jegybank a MI EZERMILLIÁRDJAINKAT !

Természetesen vannak ötleteim, de már időutáni lesz...
Falis Zsolt

Módosítják a jegybanktörvényt - Megszólalt az MNB

Nem tartja aggályosnak a devizatartalék összetételére vonatkozó adatok titkosítását Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője.
 
 
Nem nyilvános adat a jegybank deviza- és aranytartaléka, összetétele, továbbá a tartalékkezelés során kötött egyedi ügyletekre vonatkozó adatok, a tartalékkezeléssel összefüggő döntések és belső szabályok – ezt is tartalmazza a jegybanktörvény ma benyújtott új módosító javaslata. Az MNB ugyanakkor közölheti mindezeket, ha saját hatáskörben úgy dönt.
Ezt a „titkosítási passzust” leszámítva nincs meglepetés a módosító javaslatokban, a kormányzat korábban már közölte, hogy mi az, amiben enged az EKB kérésének - monetáris tanácsi jogkörök rendezése, felmentési szabályok, továbbá kikerül a törvényből, hogy a jegybanknak el kell küldenie a Monetáris Tanács napirendjét a Kormánynak és Kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a Monetáris Tanács ülésein –, és mi az, amiben nem. Utóbbi kategóriába tartozik a jegybankelnök fizetése, illetve részben az új alelnök és monetáris tanácsi tag kinevezése – ezeknél nem vállalt ugyan törvényi kötelezettséget a kormány arra, hogy nem neveznek ki új tisztségviselőket, de az illetékes politikusok levélben ígéretet tettek erre a nemzetközi szervezeteknek.

A törvényről a kormány tervei szerint két héten belül, vagyis július elejére dönthet a parlament.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) megkapta Varga Mihály tárca nélküli miniszter és Simor András MNB-elnök levelét a jegybanktörvény módosításáról és megvizsgálja annak tartalmát – tájékoztatta Iryina Ivaschenko, az IMF budapesti rezidens képviselője a Reuters és a Dow Jones hírügynökségeket. Simor András jegybankelnök korábban azt közölte: a változtatások megfelelnek a nemzetközi szervezetek kéréseinek.

Montalto: nincs baj a devizatartalékra vonatkozó adatok titkosításával

Az új javaslat szövege alapján úgy tűnik, hogy megtették a szükséges lépéseket a végrehajtási jogkör átruházásával kapcsolatban, a kifogásolt paragrafusok kikerültek a decemberben elfogadott szövegből – válaszolta a Világgazdaság Online kérdésére Peter Attard Montalto , a Nomura elemzője. A Monetáris Tanács bővítésének lehetőségét ugyan megtartja az új változat is, de valamelyest enyhébben fogalmaz, ami Orbán Viktor levelével együtt – reményeink szerint – elegendő lesz a tárgyalások megkezdéséhez.

A devizatartalékkal kapcsolatos passzusnak Peter Attard Montalto nem tulajdonít különösebb jelentőséget. A jegybankok általában soha nem hozzák nyilvánosságra a tartalék összetételére vonatkozó információkat, valószínűleg ebben a bekezdésben erről van szó, nem pedig a tartalék tényleges nagyságáról – magyarázta a Nomura elemzője. A javaslat szerint végeredményben minderről a jegybank elnöke dönt – tette hozzá.

Az MNB lapunk megkeresésére azt válaszolta, hogy a „változás annak a lehetőségét teremti meg, hogy Magyarország központi pénzügyi és devizapolitikai érdekei alapján az MNB saját hatáskörben határozhassa meg a deviza- és aranytartalékkal kapcsolatosan nyilvánosságra hozandó adatokat, illetve azok részletezettségét”.

Szerző: Világgazdaság Online