2013.07.30.A bankok nem csak a lakáscélú devizahiteles ügyfélcsoportot csapták be

Az Egyesület elnöksége felhívja a figyelmet arra, hogy a hazai devizahiteles konstrukció áldozatai elsősorban az egyedi és speciálisan kedvezőtlen típusú ügylet károsultjai, tehát másodlagos körülmény, hogy milyen céllal került felhasználásra a hitel összege, mivel maga a pénzügyi konstrukció értékesítése szabálytalannak nevezhető.
 

A hazai pénzügyi szektor sikeresen mellőzte a forrásoldalán a valós frank típusú pénzügyi eszközök alkalmazását, ezért a devizaárfolyam elmozdulása esetén, árfolyam típusú kockázata a bankoknak nem keletkezhet. A hazai deviza hitelezés a hitelkockázatok ügyfél részére történő átruházásáról, előállításáról szól.

 

Az ügylet a bankok számára elvileg nem szólhatna árfolyamnyereségről, azonban a forint csak adott devizákkal szemben (CHF,YEN) gyengült jelentősen, valamint a termék árazása során alkalmazásra került kamatok nem tükrözik a nyilvántartásra került deviza elvárható kamatmértékét. A hazai pénzügyi szektor, illetve anyabankjaik az ügylettel kapcsolatban jól felhizlalt, hatalmas nagyságrendű forint árfolyam kiegyenlítési céltartalékokkal rendelkeznek. Az Egyesület elnöke (Falus Zsolt Ferenc) szerint a hazai pénzügyi szektor érintettjeinek a teljes devizahiteles lakossággal szemben kártérítés fizetési kötelezettsége keletkezett, mellyel hamarosan szembesülniük kell.

 

Kiadó: Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet