2015.10.15.A hitelezők már térült követeléseket is érvényesítenek a végrehajtási eljárásokban

Az Egyesület elnöke Falua Zsolt Ferenc szerint ma már nehezen tagadható, hogy a devizalalpú kölcsönszerződésekből-vagy hitelkártya tartózásokból származő követelés fedezetét nem az ügyfelek ingatlan fedezetei, hanem különböző típusú, az adósok és az ügyfelek elött ismeretlen pénzügyi eszközök és termékek jelentették. A különböző pénzügyi termékekken keresztül a deviza fedezeteket jelentős nemzetközi gazdasági társaságok és fajsúlyos intézmények nyújtották,(pl:jegybankok).

 

Ezek az ügyleti és üzleti partnerek az érintettek személyes adatait jogellenesen kezelik, hiszen a devizahitelesek egy része ma is a devizát keresi, tehát nem értette meg a deviza alapú kölcsön pénzügyi biztosítékait és fedezeteit jelentő - az adós számára költséges - hitelezői kockázatkezelés lényegét.

 

Ez pedig azt eredményezi, hogy ha az adós bedől a szerződés felmondásra kerül, helyette a pénzügyi fedezetet nyújtó üzleti partner teljesít. Ebből az következik, hogy a Bankok a térült követeléseikre végrehajtási eljárást nem is indíthatnának.

 

Kiadó Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet