2016.10.10. Tudta ? A Magyar Nemzeti Bank csak a 2014-es évben 511 milliárd forint nyereséget realizált a devizaeladásokon!

A jegybanki nyereség a korábbi deviza vételi és a későbbi eladási árfolyama közötti különbségből adódik. Az elmúlt évek mérlegadatai alapján a jegybank árfolyamnyeresége meghaladja az ezer milliárd forintot, mellyel kapcsolatban aggálykeltő körülmény, hogy a jelentős nyereség utáni osztalék kifizetése a Magyar Állam részére elmaradt. A forint gyengülése miatt a jegybank mérlegében már 2010-ben és 2011-ben hatalmas árfolyamnyereség keletkezett, azonban korábban sem került sor osztalék kifizetésre.

Falus Zsolt Ferenc, az Egyesület elnöke szerint a jelenlegi és a korábban hatályos jegybanktörvényt is sérti, valamint hivatali visszaélésre és hűtlen kezelésre utal, hogy az MNB igazgatósága, az MNB elnöke és az alelnökök a jegybanki nyereség osztalékként való kifizetéséről nem döntöttek. Magyarázatra szorul, hogy a Magyar Állam, mint osztalékfizetésre jogosult tulajdonos, miért nem kezdeményezte a jegybanki nyereség osztalék formájában történő kifizetését.

Kiadó:Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet