2018.05.31. Jogtiprás és hatalmi önkény a végrehajtási eljárásokban!

Falus Zsolt Ferenc az Egyesület elnöke szerint a végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) antiszociális és családellenes rendelkezéseket tartalmaz.

Ma már tömegeket érint, hogy a lakóingatlan elárverezését követően a havi jövedelem/nyugdíj felét a végrehajtásban továbbra is letiltják, mely az egyén, valamint a családok megélhetését és a lakhatását súlyosan veszélyezteti.

Magyarországon több millió végrehajtási eljárás van folyamatban, melyekben egyértelműen kiszolgáltatott helyzetben vannak az adósok és előfordul, hogy ezeket a helyzeteket az önálló bírósági végrehajtók is kihasználják.

Jelenleg is vannak olyan esetek, ahol jogerős ítélettel, valamint végzéssel már megszüntetett végrehajtási ügyekben a végrehajtó ennek ellenére tovább folytatja a végrehajtást. Egy jogi végzettségű végrehajtótól elvárható, hogy a jogerős ítéletek és végzések jelentőségével, következményével tisztában legyen, ezért alappal feltételezhető, hogy ezekben az esetekben, tudatosan és szándékosan járnak el jogellenesen az adósokkal szemben.

A véleményünk szerint, ezek a jogsértések messze meghaladják a végrehajtási kifogások kereteit, ezért ezekben az ügyekben az érintetteknek javasoljuk, hogy tegyenek feljelentést a végrehajtó ellen.

Kiadó: Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet