A Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet "Közleménye"

A Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet "Közleménye" a pénzügyi jogok biztosa által felállítandó devizahiteles háromoldalú tárgyalódelegációval kapcsolatban :

Amit Doubravszky György pénzügyi biztos kijelentett a Bankcsapda Egyesülettel való találkozásakor 2013 február 15.-én pénteken :

Aki a konferenciáján részt vett, felszólalt azokkal biztosan nem kívánja a civil oldalt létrehozni. Így se Makkos Albert közgazdász, se Róna Péter, se Barabás Gyula nem lehet a civil oldal képviselője, valamint az érdekképviselettel foglalkozó szervezetek vezetőivel sem kívánja a civil oldalt képviseltetni.

Egyelőre azt tudjuk kivel nem kíván együttműködni, tárgyalásokat folytatni a "devizahitelezés" új pénzügyi biztosa.

Aggodalmunkat fejezzük ki azzal kapcsolatban, hogy az Állam és a Bankok iránt elfogult pénzbiztos, vajon milyen szakmai szempontok alapján "válogathat" a civil oldal képviselői közül... továbbá milyen szempontok alapján válogatja majd ki az Állam és a Bankok képviselőit, gondoljuk naivan, hogy nemcsak a civil oldal összetételét szerkesztheti önállóan.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a pénzügyi jogok biztosa hivatali feladatán, hatáskörén jelentősen túlterjeszkedve a civilek, károsultak képviseletével kapcsolatos állásfoglalását kirekesztően gyakorolhatja.

Láthatóan már most nem szerencsés, hogy a pénzügyi biztos által ellátandó kiemelten fontos feladatokat, egy bankot alapító személy láthatja el, ennek a hátrányos következményeit már érzékelhetjük, ráadásul a bankalapítási ötlete (elfogultsági ok) éppen a deviza konstrukció banki károsult ügyfeleire alapoz, illetve abból kíván építkezni.

Az új pénzügyi biztos által összeállítandó háromoldalú tárgyalásoktól melyet a "devizahitelezés" állítólagos megoldása érdekében kíván létrehozni, teljes mértékben elhatárolódunk. A civil oldal elkötelezett, hiteles érdekképviselőinek és érdekvédőinek a teljes mellőzésével létrejövő tárgyalódelegáció hitelességével és elfogulatlanságával kapcsolatban aggályaink keletkeztek.

Falus Zsolt Ferenc
B.É.C.S.