2013.01.14.Domokos László: a jegybank kontroll nélkül gazdálkodott a tartalékkal !


Az MNB devizatartalékairól is szó esett :

Az ÁSZ elnöke Domokos László szerint mérhetetlen magasságba nőttek a jegybank devizatartalékai a 2008-as IMF-hitel lehívása következtében. Akkoriban a kormány pedig engedte, hogy az MNB-be menjenek a pénzek, és nem az adósság törlesztésére fordították ezeket a forrásokat.

Az ÁSZ elnöke a jelentés ismertetésében kitért az MNB szerepére is. Domokos szerint mérhetetlen magasságba nőttek a jegybank devizatartalékai, a 2008-2009-es IMF-hitelből is komoly források jutottak a jegybanknak. Ezek a források jelenleg nem a kormány látókörében vannak, hanem "a monetáris szféra élvezi az előnyeit, az országgal együtt". Fizetni az Országgyűlés fizet, az MNB pedig gazdálkodik a pénzzel, kontroll nélkül, mivel a jegybank független - mondta Domokos.
Az ÁSZ elnöke emellett azt is megjegyezte, hogy akkoriban a kormány engedte, hogy az MNB-be menjenek a pénzek, és NEM az adósság törlesztésére fordították ezeket a forrásokat.

Elengedhetetlenül fontossá vált, hogy mindenki érintett végre megértse, hogy a 2008-as EU/IMF támogatásként kapott 20 milliárd euró milyen céllal került felhasználásra !

Falus Zsolt Ferenc