2013.03.03.Itt a 2008-as paktum teljes szövege..

Itt a 2008-as paktum teljes szövege és az aláiróik, melyről Dr. Damm Andrea beszélt:

"MEGÁLLAPODÁS

... A devizaalapú hitellel rendelkező hitelintézeti lakosssági ügyfelek részére rendelkezésre álló, a törlesztési összegek emelkedéséből adódó terhek mérséklését célző pénzintézeti eszközökről.A Pénzügyminisztérium vezetése és a devizaalapú hitelezésben meghatározó súlyt képviselő hitelintézetek vezetői megvitatták a devizaalapú hitelezésben a forintárfolyam nagymértékű ingadozása miatt kialakult jelenlegi helyzetet. Leszögezték: a pénzintézetek képesek és készek arra, hogy a devizaalapú hitelnél szükség szerint alkalmazzák azokat a pénzintézetek üzletpolitikájában jelenleg is meglévő elemeket, amelyek csillapitják a nagymértékű árfolyamingadozásoknak az ügyfelekre gyakorolt kedvezőtlen hatásait. A hitelintézetek ebből kiindullva az üzletpolitikájukban, üzleti gyakorlatunkban irányadó szabályok keretei között a következő eszközökkel élhetnek a törlesztési terhek átmeneti emelkedéséből adódó gondok csillapitás érdekében, felkinálva az ügyfeleik számára legelőnyösebb megoldást:

1. Az adós kérésére, ha a törlesztő részletek havi összege jelentősen megemelkedne, annak mérséklésére adhatnak lehetőséget - az összeg változtatása feltételeinek szerződésben történő rögzitése mellett -, a törlesztési időszak meghosszabitásával. Ezen esetleges változtatással összefüggésben a hitelintézetek külön dijat nem kivánnak felszámitani.

2. Az adós kérésére és a hitelintézet döntése alapján történő,korábban a forinttól eltérő devizanemben meghatározott kölcsön forint alapú kölcsönné alakitása esetén, ha erre 2008.december 31-ig kerül sor, a hitelintézetek nem számmitják fel az átváltásnál felmerülő banki dijakat. A megalapozott döntés érdekében a hitelintézetek biztositják a deviza alapú és a forint alapú hitelek reálisan várható teljes törlesztési összegének - azaz a kölcsön teljes futamidejére jutó törlesztési összegének - az összehasonlitását.

3Az önhibáján kivül - különösen munkahelye váratlan elvesztése miatt - nehéz helyzetbe került adós esetében, kérésére, a törlesztés átmeneti megkönnyitésére kerülhet sor a hitelintézet egyedi döntése alapján.

4. A hitelintézetek a forinttól eltérő devizanemben meghatározott kölcsönök előtörlesztését rugalmasan kezelik, ha az előtörlesztésre 2008. december 31-ig kerül sor.

Budapest, 2008. november 6.

Aláirók: Dr. Veres János pénzügyminiszter, Dr. Csányi Sándor OTP Bank Zrt., Dr. Felcsuti Péter Raiffeisen Bank Zrt., Gyuris Dániel FHB Jelzálogbank Nyrt., Papp Edit Erste Bank Hungary Nyrt., Marko Volc Kereskedelmi és Hitelbank Zrt., Erdei Tamás MKB Bank Zrt., Dr. Török László CIB Bank Zrt., Dr. Patai Mihály UniCredit Bank Hungary Zrt., Csicsáky Péter Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt."Bővebben