2013.03.25.Doubravszky György Úrhoz a Pénzügyi Jogok Biztosához

Tisztelt Doubravszky György Úr !

A pénzügyi jogok biztosát, továbbá a devizahitelezéssel kapcsolatos háromoldalú tárgyalódelegáció civil oldalának egyik tagját kérem Önt, hogy ismertesse mi az álláspontja, véleménye az ÁRFOLYAMGÁT intézményéről.

A Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet elnökeként az árfolyamgát igénybevételét határozottan ellenzem, ez a konstrukció nyilvánvalóan eltakarja az ügyletben továbbra is létező "korlátlan" árfolyam változás kockázatát.

Az árfolyamrögzítés évei után az ügyfélnek szembesülnie kell az aktuális árfolyammal mely a jelenlegi árfolyam értéknek akár a 100%-os kedvezőtlen változását is jelentheti, tehát 500 Ft / 1 CHF is előfordulhat ... a múltbéli tapasztalatokból már érdemes és okos dolog tanulni, mert ekkora mértékű árfolyamváltozás 5 év alatt, az adott devizával szemben tény, hogy bekövetkezett.

Álláspontom szerint ahogy a konstrukció életképtelensége nyilvánvalóvá vált, mivel a hazai pénzügyi szolgáltatók kockázatkezelés nélkül valósították meg, az erről szóló tájékoztatások teljességgel elmaradtak, tehát hosszútávon teljes vagyonvesztéssel járhat a magyar lakosság számára az árfolyamgát igénybevétele.

A konstrukcióban egy árfolyamértéknél az ügyfelek fizetésképtelensége és a nyilvántartáson alapuló fedezetlenség bekövetkezik, ez a konstrukció árfolyamfüggőségét igazolja. A hitel és pénzintézetek mellőzik hazánkban a prudens magatartást, így a jövedelem-törlesztőrészlet és a hitelérték-fedezet arányra való tekintet nélkül, a tőketartozás devizában való nyilvántartásával gyakorlatilag az ügyfelek vagyonának a teljes "elnyilvántartását" valósítják meg a kezdetben átadott csekély összeg fejében.

Kérem T. Doubravszky György Úr közölje álláspontját az árfolyamgáttal kapcsolatosan, különös tekintettel arra, hogy a médiareklámokban a Magyar Kormány, a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Bankszövetség kiemelten ajánlja a magyar lakosság számára.

Tisztelettel :

Falus Zsolt Ferenc
B.É.C.S.