2013.04.08.Tudjuk, hogy "nincs ingyen ebéd", de mennyibe fog kerülni a reggeli ?

Április 8-án munkareggelire várja először a nyolc legnagyobb bank vezetőjét, majd sorban a kisebbekkel, a kamarákkal, az üzleti élet más szereplőivel is konzultációkat tervez.


Mi a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet aggodalmunkat fejezzük ki, hogy a közismerten súlyos állapotban lévő becsapott, átvert, kifosztott, megkárosított magyar lakosság jelentős része eddig kimaradt az igazságos és méltányos megoldásokból.


Követeljük a kilakoltatások és végrehajtási eljárások azonnali felfüggesztését, továbbá a deviza tőketartozás nyilvántartással megvalósult, illetve a hasonló típusú pénzügyi (uzsora) konstrukció eltörlését és a magyar lakosság teljes kártalanítását !


-2013.április Magyar Nemzeti Bank és a Növekedési Hitel Program (NHP):


Matolcsy György új jegybankelnök a parlamenti meghallgatásán is hangsúlyozott elvei mentén haladva konzervatív és felelős pénzpolitikát ígér, önmagát a devizahitelek kifejezett ellenségének állítva be. Ami pedig az új vezetés stílusát illeti, Matolcsy nyitottságot ígért úgy a nyilvánosság mint a banki partnerek irányába. Utóbbi jegyében április 8-án munkareggelire várja először a nyolc legnagyobb bank vezetőjét, majd sorban a kisebbekkel, a kamarákkal, az üzleti élet más szereplőivel is konzultációkat tervez.


Hogy a bankélet szereplőivel legyen mit megvitatni, arról a sajtótájékoztatón bejelentett növekedésösztönzőnek hirdetett program gondoskodik. Az MNB vezetése - a kormánnyal összhangban - elsősorban a KKV-kban látja a gazdasági növekedés motorját, amelyhez az „üzemanyagot" a bürokráciától megszabadított, és a jelenleginél lényegesen olcsóbban adott hitelekkel biztosítaná.
Az MNB által most meghirdetett Növekedési Hitel Program (NHP) három pillérjéből az első a 250 milliárd forintos keretösszegű, 0 százalékos kamattal kiadott jegybanki refinanszírozási hitel lesz, amelyet a kereskedelmi bankok a jelenlegi tervek szerint maximum 2 százalékos kamattal továbbíthatnak a célba vett KKV-k számára. Az akciót egyelőre három hónaposra tervezik, és az első szakasz augusztus elsejei zárását követően mérik fel a folytatás lehetőségét.
Az MNB a program második pilléreként ugyancsak 250 milliárdos keretet biztosít a KKV-k devizahiteleinek „kedvezményes” forinthitellé alakítására.

 

-2013.február Állami Számvevőszéki jelentés:

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzési feladatai közepette jutott arra a következtetésre, hogy célszerű lenne újragondolni az államadósság-mutató számítási módját, és azt is, miként lehetne jobban összehangolni az államadósság finanszírozását szolgáló és a monetárispolitikai eszközök alkalmazását. Domokos László, az ÁSZ elnöke - ismertetve a számvevők javaslatait a monetáris politika költségvetési kockázatai kapcsán - rámutatott: a "bajok" egyik forrása a jegybank harmincnégy milliárd euróra „duzzadt” devizatartaléka. Egyrészt ennek rövid lejáratú kihelyezései után kevesebb bevételt könyvelnek el, mint amennyit a bankok betételhelyezései után kifizet. Másrészt a „forinterősödés” is érzékelhető „veszteséget” termel. A költségvetésnek pedig minden évben ki kell pótolnia a jegybanknál keletkező veszteségeket.


Visszatekintés
-2012.július Bankcsapda Tüntetés, ételosztás az MNB előtt és Petíció átadás:

„Mi a petíció átadói a Bankcsapda (facebook) csoport nevében aggályosnak, károsnak tartjuk a Magyar Nemzeti Bank 2008 október óta tartó azon tevékenységét, ügyleteit, befektetéseit mely során a forinterősödéssel szembeni „ellenérdekelt” helyzetbe került. A jelen helyzetből a Jegybank számára egyértelműen az következik, hogy a forinterősödés veszteséget, míg a „forintgyengülés nyereséget” fog eredményezni, itt árfolyamnyereségről van szó…”
„… felszólítjuk az MNB elnökségét, hogy „kezdeményezze” illetve segítse elő minden lehetséges eszközzel azt, hogy ez az árfolyamnyereség mely a hazai kereskedelmi bankoknál is hasonlóképpen állt elő, elsősorban az arra való jogosulatlanság miatt a lakosság deviza hiteleinél jóváírásra kerüljön.”


Örülünk az Állami Számvevőszék „megkésett” jelentésében közölt a Mi álláspontunkat alátámasztó megállapításainak valamint annak is, hogy vannak források melyek kamatmentesen rendelkezésre állnak a jegybankban (MNB) a növekedés beindítása érdekében a hazai bankszektor számára.

Falus Zsolt Ferenc
B.É.C.S.