2013.06.07.Deviza ügyi kerekasztal élmény-beszámoló !

Kint a vízfolyam, bent az árfolyam miatt volt nagy a feszültség, igaz ez a mi igazságérzetünknek köszönhető.

Az érdekvédelemmel foglalkozó szervezeteken és csoportokon kívül házigazdaként csak a Jobbik képviseltette magát Z. Kárpát Dániel személyében, aki köztudottan képviseli a deviza károsult érdekeket a magyar parlamentben. Ezúton is köszönjük neki !

Ismételten előfordult, hogy az Állam képviseletében "senki" és a bankszövetség képviseletében sem jelentek meg az érintettek.

Jelen volt Doubravszky György pénzügyi biztos, aki röviden a forintosítással kapcsolatos korábbi ötletét tudta csak vérszegényen előadni. Érdekesnek tartom, hogy megjelent dr. Damm Andrea, aki véleményét szintén megosztotta a megjelentekkel. /Kifejezetten kérem az erről szóló videofelvétel széles körben való megosztását/

Szeretném megemlíteni, hogy nem mindenben értettünk egyet a megjelentekkel...sőt !

Póka László barátom által elhangzott azon álláspontra, mely "végképp eltörölni" néven terjed és az általunk is támogatott teljes tőketartozás eltörlését jelenti mely követelés alapja a lakosságnak okozott hatalmas kár, itt tehát a kártalanítás része a teljes tartozás eltörlésének a követelése, de erre az alábbi módon reagált dr. Damm Andrea :

"A felvett összeget vissza kell fizetni!" -hangzott el erélyesen, ennek indoklása során a tisztesség és a jogállamiság, voltaképpen az illedelmes helyes irányra és magatartásra hívta fel a figyelmet az ügyvédnő...

De álljunk meg egy-két szóra !

A felvett kölcsön összegét ? A felvett forintot mindenképpen vissza "kell" ? ... elvárhatja tőlünk ma valaki, hogy az általunk idő előtt átadott teljesítések felett hunyjunk szemet és csináljunk úgy, mintha soha nem létezett volna deviza nyilvántartás...
-csináljunk úgy mintha a konstrukció során nem tagadták volna el szándékosan a kockázatkezelési lehetőségeket...
-csináljunk úgy mintha ingó és ingatlan vagyonunkban nem keletkezett volna jelentős mértékű kár...
-csináljunk úgy mintha nem lettek volna tömeges öngyilkosságok akár a végrehajtási eljárással egyidejűleg ! ...
-csináljunk úgy mintha a hazai gazdasági recesszióhoz nem járult volna hozzá jelentős részben a lakosság fogyasztásának a nagymértékű csökkenése a devizahitelezés miatt, mely növekvő munkanélküliséget és a vállalkozások lehetetlenülését is okozta...
-csináljunk úgy mintha a tőke-nyilvántartások aggálytalanok és tényközlő tartalmúak lennének, akár hatóságilag ellenőrizhetőek...
-csináljunk úgy mintha nem értenénk bizonyos pénzügyi ügyleteket ?

... de kérem szépen, itt mi már számtalan végrehajtási és kilakoltatási eljáráson vagyunk túl ! Vannak az áldozatok, Ők mit csináljanak ?

... egy ilyen aljas módon gyakorlatilag "ledarált" társadalmi csoport megmaradt részével szemben a banki követelés megmaradhat ?

-Tessék nekem megmondani, miért vagy kiért kellene nekünk így tennünk ?

A deviza konstrukció járulékosan okozott jelentős kárt a deviza szerződésekkel rendelkező és a nem rendelkező magyar lakosságnak is !

A kártérítés megállapítása és a tisztességesebb elszámolás egyidejűleg kell megtörténjen, esetünkben a lakossági deviza konstrukció szemben az önkormányzati adósságállománnyal eltörölhető (!) míg az önkormányzati adósságállomány csak átvállalható volt !

A pénzügyi szolgáltatók által adott deviza ügylettel kapcsolatos tájékoztatásai során a lakossági ügyfél és az önkormányzati ügyfél eltérő tájékoztatása valósult meg.
Az önkormányzati "hitel" ügylettel kapcsolatos tájékoztatás szerintem alaposnak akkor nevezhető, ha az árfolyamkockázatokkal, illetve azok "kezelésével" kapcsolatos ismeretek átadása megtörtént, ekkor a felelősség az önkormányzati képviselőket terheli, de vizsgálni kell azt, hogy veszteséges vagy nyereséges konstrukció került államilag átvállalásra ?

Az adófizetők pénzéből (!)... budapesti adófizetők pénze lehetséges, hogy vidéki wellness központokat, szállodákat vagy stadionokat finanszírozhat ?

Minden lehetséges ...

Az is lehetséges, hogy a Kúria kivételesen dönt most 25.-én és az is lehetséges, hogy ez a döntés sokak számára már elfogadható következményekkel jár... de tény, hogy sokak számára már biztosan nem ! Jó eséllyel lesz webbank is, hiszen az így előállított ügyfeleket "jóforinthitelekkel" újra kelepcébe lehet csalni... és a sok (ál)érdekvédő megérdemelt FB vagy IT tag lehet... valamit valamiért !

A jelenleg teljesítő ügyfelek (60-70%) vélhetően örülnek, tapsikolnak majd a terheik csökkenésének, de ez a réteg saját balfaszságának, tudatlanságának köszönhetően veszíti el a teljes kártalanítás lehetőségét !

Antal József kurva nagy igazságot mondott, de nem volt igazi alapja akkor a tömeges felháborodásnak így az érintetteknek nem tetszett forradalmat csinálni... alkuk és paktumok sorozata pecsételte meg sorsukat !

Szerintem 7000 milliárdos véletlenek nincsenek, hamis érdekvédők és ügynökök pedig vannak !

Falus Zsolt Ferenc
B.É.C.S.

" a törvénytelenség nem szülhet jogokat"..Deàk Ferenc"