Jeles nap lett a holnapi, "nyílt napot" tart a Magyar Nemzeti Bank.

Jeles nap lett a holnapi, "nyílt napot" tart a Magyar Nemzeti Bank.
Ezen a napon azt terveztük el, hogy emlékeztetni fogjuk az intézményt arra, hogy több mint 3 hónapja várunk a válaszukra, mely a mai napig nem érkezett meg.

Nem várunk tovább, Mi meg akarjuk ismerni a jegybank működését, felépítését belülről is, meghívásuknak eleget teszünk és ismerőseimmel, csoportunk szimpatizánsaival részt veszünk a nyílt napon.

Az ország érdekében áldozatos munkát végző jegybank vezetőségének, bizonyára csak a bokros teendőik miatt maradt el a válasza.

Tehát holnap szombaton 18.30.-kor körbevezettetjük magunkat abban az épületben, ahol véleményem szerint nemzetellenes befektetéseket eszközöltek, így a jegybanki befektetés "hasznának" mi nem haszonélvezői vagyunk magyar állampolgárként, hanem előállítói.

Falus Zsolt Ferenc
B.É.C.S.
Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet

--------------------------------------------------------------------------
Emlékeztetőül az átadott petíció :

PETÍCIÓ

Címzett :

Magyar Nemzeti Bank Elnöksége részére

Simor András Elnök
Király Júlia Alelnök
Karvalits Ferenc Alelnök

Mi a petíció átadói a Bankcsapda (facebook) csoport nevében aggályosnak, károsnak tartjuk a Magyar Nemzeti Bank 2008 október óta tartó azon tevékenységét, ügyleteit, befektetéseit mely során a forint erősödéssel szembeni ellenérdekelt helyzetbe került. A jelen helyzetből a Jegybank számára egyértelműen az következik, hogy a forinterősödés veszteséget, míg a forintgyengülés nyereséget fog eredményezni, itt árfolyamnyereségről van szó.

Álláspontunk szerint a Magyar Nemzeti Bank nevető harmadikként szemléli, ahogy a deviza érintett lakosság az árfolyammal együtt lehetetlenült és lehetetlenül. A nyilvánvalóan tisztességtelen a kialakított hazai devizahitelezés, ha az adósok elől még az árfolyam kockázatkezelési lehetőségeket, pénzügyi eszközöket is egytől – egyig eltagadták, elhallgatták a hazai kereskedelmi bankok. Az intervenciós sáv eltörléséig 2008 február 26.-ig limitálható árfolyam kockázatokról lehetett beszélni, mert az euró a keresztárfolyamai révén a forintra is kedvező hatást gyakorolt.

A Magyar Nemzeti Bank elnökének Simor Andrásnak egy kijelentése szerint a Jegybank nem nyereségorientált pénzügyi intézmény, mi pedig vélelmezzük azt, hogy a jeles intézménynek a pénzügyi tevékenysége folytán a lehetséges veszteség keletkezését is kerülnie kell. Az általunk kifogásolt Jegybanki szerepnek, befektetésnek egyik kockázati eleme a forint erősödése, ami ha előáll akkor a nagyságrend miatt súlyos árfolyam veszteség keletkezett volna, A befektetésnek a másik kockázati eleme a hazai deviza hitelszerződések érvénytelensége, jogellenessége.

Ha a lakossági deviza hitelezés jogellenességének illetve károkozó voltának a sikeres hatósági megállapítása megtörténne, akkor az a „végső hitelező” (Lender of Last Resort) aki ezeknek a hiteleknek a refinanszírozójaként ebbe az ügyletbe „beszállt”, az ekkor egyértelműen veszteséget kell elszenvedjen. Sajnálatosan a forrás oldalon többszereplőssé tett ügylet miatt, álláspontunk szerint a deviza hitelezés jogellenességének a megállapítása már súlyos nemzetbiztonsági kockázattal jár. A „végső hitelezői” szerep nem önálló döntése volt a hazai Jegybanknak, mert a hatályos pénzügyi jog szerint, többek között az Állam és hatóságai által segített szerepvállalásról van szó.

Véleményünk szerint ebben a kialakított helyzetben egyértelműen döntési helyzet állt elő, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank nyilvántartott árfolyamnyereségét is a hazai deviza hiteles lakosság fizeti illetve fizetné meg, ezért felszólítjuk az MNB elnökségét, hogy kezdeményezze illetve segítse elő minden lehetséges eszközzel azt, hogy ez az árfolyamnyereség mely a hazai kereskedelmi bankoknál is hasonlóképpen állt elő, elsősorban az arra való jogosulatlanság miatt a lakosság deviza hiteleinél jóváírásra kerüljön. Ezen kérelmünkkel szembeni ellenérdekeltségű feleket kérjük számunkra megnevezni szíveskedjenek.

Átadva 2012 július 20.-án.