PETÍCIÓ Magyar Nemzeti Bank Elnöksége részére

Budapest 2012 július 20

Szigetszentmiklósi összejövetelünkhöz képest megháromszoroztuk erőinket, nem egész egy hónap alatt! Felbukkantak és személyesen is megismerhettük azokat az embereket, akikre számíthatunk! Megvan az a szellemi és erkölcsi tőke, melyre egy háborúban szükségünk van! Azt meg mindenki döntse el maga, hogy érdemben akar-e tenni saját magáért, akarja-e irányítani saját sorsát, vagy sodródik az árral! Mi nem fogunk meghátrálni!

Hatalmas sajtóérdeklődés ellenére közel kétszázan vettek részt demonstrációnkon. Mely nem tükrözi a bajbajutott emberek létszámát. Még mindig abban bíznak sorstársaink, hogy jön egy megmentő egy hős, aki megoldja problémáikat helyettük. Ébresztő kedves honfitársaim! A jelen helyzetben senkinek nem érdeke rajtunk kívül az igazság nyilvánosságra hozatala. Ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy amíg lehet, lapítanak, lehetőség szerint elhallgatják. Már tudják, hogy tudjuk!

Tudnotok kell, ha egyszerre és nagy létszámban megjelenünk, akkor lerövidül, azaz idő melyet megjósoltak a magyarnak nevezett bankrendszernek. Már recseg-ropog a hallgatás fala, de még nem dőlt le. Ezért át is adtuk petíciónkat a Magyar Nemzeti Bank - nak nevezett létesítmény elnökségének!

Ha a hazai törvény őrei nem fognak érdemben megmozdulni, akkor a nemzetközi kapcsolatok felvételét felgyorsítva nemzetközi porondon fogunk nyomást gyakorolni! Mi nem vagyunk hajlandóak több áldozatot hozni! Tehát a lényeg nem az ki és miért, hanem az, hogy velünk és együtt!

 

PETÍCIÓ

Magyar Nemzeti Bank Elnöksége részére
Simor András Elnök
Király Júlia Alelnök
Karvalits Ferenc Alelnök

Mi a petíció átadói a Bankcsapda (facebook) csoport nevében aggályosnak, károsnak tartjuk a Magyar Nemzeti Bank 2008 október óta tartó azon tevékenységét, ügyleteit, befektetéseit mely során a forint erősödéssel szembeni ellenérdekelt helyzetbe került. A jelen helyzetből a Jegybank számára egyértelműen az következik, hogy a forinterősödés veszteséget, míg a forintgyengülés nyereséget fog eredményezni, itt árfolyamnyereségről van szó.

Álláspontunk szerint a Magyar Nemzeti Bank nevető harmadikként szemléli, ahogy a deviza érintett lakosság az árfolyammal együtt lehetetlenült és lehetetlenül. A nyilvánvalóan tisztességtelen a kialakított hazai devizahitelezés, ha az adósok elől még az árfolyam kockázatkezelési lehetőségeket, pénzügyi eszközöket is egytől – egyig eltagadták, elhallgatták a hazai kereskedelmi bankok. Az intervenciós sáv eltörléséig 2008 február 26.-ig limitálható árfolyam kockázatokról lehetett beszélni, mert az euró a keresztárfolyamai révén a forintra is kedvező hatást gyakorolt.

A Magyar Nemzeti Bank elnökének Simor Andrásnak egy kijelentése szerint a Jegybank nem nyereségorientált pénzügyi intézmény, mi pedig vélelmezzük azt, hogy a jeles intézménynek a pénzügyi tevékenysége folytán a lehetséges veszteség keletkezését is kerülnie kell. Az általunk kifogásolt Jegybanki szerepnek, befektetésnek egyik kockázati eleme a forint erősödése, ami ha előáll akkor a nagyságrend miatt súlyos árfolyam veszteség keletkezett volna, A befektetésnek a másik kockázati eleme a hazai deviza hitelszerződések érvénytelensége, jogellenessége.

Ha a lakossági deviza hitelezés jogellenességének illetve károkozó voltának a sikeres hatósági megállapítása megtörténne, akkor az a „végső hitelező” (Lender of Last Resort) aki ezeknek a hiteleknek a refinanszírozójaként ebbe az ügyletbe „beszállt”, az ekkor egyértelműen veszteséget kell elszenvedjen. Sajnálatosan a forrás oldalon többszereplőssé tett ügylet miatt, álláspontunk szerint a deviza hitelezés jogellenességének a megállapítása már súlyos nemzetbiztonsági kockázattal jár. A „végső hitelezői” szerep nem önálló döntése volt a hazai Jegybanknak, mert a hatályos pénzügyi jog szerint, többek között az Állam és hatóságai által segített szerepvállalásról van szó.

Véleményünk szerint ebben a kialakított helyzetben egyértelműen döntési helyzet állt elő, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank nyilvántartott árfolyamnyereségét is a hazai deviza hiteles lakosság fizeti illetve fizetné meg, ezért felszólítjuk az MNB elnökségét, hogy kezdeményezze illetve segítse elő minden lehetséges eszközzel azt, hogy ez az árfolyamnyereség mely a hazai kereskedelmi bankoknál is hasonlóképpen állt elő, elsősorban az arra való jogosulatlanság miatt a lakosság deviza hiteleinél jóváírásra kerüljön. Ezen kérelmünkkel szembeni ellenérdekeltségű feleket kérjük számunkra megnevezni szíveskedjenek.

 

Átadók: Falus Zsolt Ferenc, Mácsai Rozália, Dömös Imre, Grell Antal

Átadásra került : Budapest 2012 július 20.-án az V. kerület Szabadság tér MNB épületében.